Italiensk fotball

Tippekampen: Runde 26

29-02-2008 Ove Opstad
Flere overraskelser sist helg, ikke minst at Juve tapte mot Reggina. Denne rundens toppkamp blir Juventus - Fiorentina, ett av Italias mest betente oppgjør. I tillegg har runden noen svært interessante oppgjør mellom nedrykkskandidatene, for eksempel Livorno - Catania.
Cagliari - Genoa
Ove: B. Cagliari har vist stor bedring i hjemmeformen, og har i det siste kampene slått både Lazio og Napoli. I tillegg har det blitt poengdeling mot Parma. Genoa på sin side har banket både Udinese og Napoli. Borriello er nå toppscorer, men også andre spillere har startet å vise seg frem. Scully, Leon og Borriello er nå faktisk en spissrekke å regne med. Det går veldig mye i rykk og napp med Genoa, men de bør ta minst ett poeng i denne kampen.
Rune: U. Det snakkes om at Ballardini vil benke både Matri og Aquafresca. Jeda er skadd. Blir spennende å se hvordan det slår ut på hjemmelagets angrep. Borriello har nå virkelig lagt den vonde tiden bak seg, og scorer på bestilling for Genoa. Cagliari tapte et meget viktig poeng borte mot Siena onsdag i sluttminuttene, og vil være revansjesugne hjemme på Sardinia.

Empoli - Siena
Ove: U. Empoli har hevet seg den siste tiden og står med 3 seire og like mange tap på de siste 6 kampene. Palermo ble for sterke på onsdag, men nå har de fordel av hjemmebane. Det som er mindre hyggelig, er at toppscorer Pozzi fortsatt er skadet. Det betyr større offensivt ansvar på Giovinco, Vannucchi og Saudati. Siena slo Cagliari 1-0 på onsdag etter et sent mål av Maccarone. De har også banket Roma 3-0 hjemme og Palermo 3-2 borte. Tapene til Siena har kommet mot Kvalifisert motstand på bortebane - det ble 0-1 både mot AC Milan og Sampdoria. Størst sjanse for poengdeling.
Rune: U. Beretta har fått sving på Siena, og det har tabellmessig ikke sett så lyst ut som dette på svært lenge - selv om plassen ikke akkurat er sikker. Laget har kjempet hardt, og spilt tidvis bra fotball de siste kampene. Empoli har tatt seg noe inn igjen etter en svak sesongåpning, og taper neppe denne hjemmekampen.

Juventus - Fiorentina
Ove: U. Juve var ikke overbevisende mot Torino, men manglet da også sentrale spillere i Zanetti og Trezeguet. Sistnevnte er tilbake igjen mot Fiorentina, mens Zanetti er utestengt sammen med Chiellini og "hårbølla" Nedved. Bortelaget må klare seg uten sentrale Mutu, og litt mindre sentrale Semioli. Tradisjonelt har Juve et godt tak på disse kampene, men sist de møttes i 2006 endte det med poengdeling. Prandelli er god til å organisere, og her lukter det poengdeling om ikke Juve frisker opp det offensive.
Rune: U. Zanetti var dypt savnet mot Torino tirsdag kveld, og spiller heller ikke denne kampen. Det kan gi Tiago en ny sjanse - en sjanse han snart må ta. Trezeguet er tilbake, og da blir Iaquinta benket igjen. Trez er ofte usynlig i spillet, men er den fødte matchvinner. Mutu er Fiorentinas viktigste spiller, hans fravær vil bety mye for bortelaget. Blir en jevn kamp, satser på uavgjort.

Livorno - Catania
Ove: U. To lag som er ute av form, og ligger nest sist og sist på formtabellen. Hjemmelaget har etter en god periode (9 kamper uten tap) igjen trøblet og havnet under nedrykningsstreken (2 poeng på de siste 7 kampene), men passerer Catania som ligger på plassen foran om de vinner. Viktige Tavano er fortsatt ute for Livorno, og det kan skape hodebry siden laget bare har scoret 4 mål på de siste 6 kampene. Catania fikk seg et løft mot AC Milan (1-1) men hadde 4 tap før dette. Ingen har råd til å tape denne.
Rune: H. Er Tavano fortsatt skadd, tror jeg det blir uavgjort. Spiller han, blir det hjemmeseier. Så viktig er han for Livorno. Bunnlagene tar veldig mye poeng denne sesongen, så en fall i formen har enorme konsekvenser. Kanskje er det Livorno som får snudd trenden.

Milan - Lazio
Ove. H. Lazio tapte 0-1 i siste bortekamp mot Cagliari, og borteformen generelt er heller ikke mye å skryte av siden de også tapte 0-1 mot Empoli. Nesta, Ronaldo, Kakà (AC Milan) og Firmani, Zauri, Mutarelli (Lazio) er alle skadet. Milan rotet bort en 1-0 ledelse borte mot Catania i midtuken, og det betyr at de har spilt uavgjort i 3 av sine 4 siste kamper. Særlig 1-1 hjemme mot et formsvakt Livorno var lite å skryte av. Trolig får Gilardino en ny sjanse sammen med Pato på topp, og jeg tror at mye igjen kommer til å falle på dem offensivt. Størst sjanse for hjemmeseier.
Rune: H. Nesten et mareritt å tippe på / mot Milan. Jeg er langt fra sikker på hjemmeseier, men i utgangspunktet lukter dette hjemmeseier. Gilardino / Pato på topp, med Seedorf som trequartista er bra.
Nesta mangler i midtforsvaret, og det gleder nok duoen Rocchi og Pandev. Mange tror nemlig at Binchi starter på benken. I så fall er han Lazios joker.

Napoli - Inter
Ove: B. Inter var en smule heldige som berget ett poeng mot Roma på onsdag. I bakhodet ligger nok også Champions League kampen mot Liverpool. Laget har en fryktelig skadeliste: Dacourt, Samuel, Cordoba, Cesar, Cruz, Ibrahimovic og Maxwell. Sistnevnte røk mot Roma. I tillegg er Burdisso utestengt. Napoli på sin side må skjerpe seg om de ikke vil rote seg ned i bunnstriden. En god nyhet for Napoli er at Lavezzi og
Zalayeta kan stille mot Inter. Domizzi er utestengt etter utvisningen mot Genoa.
Rune: U. Napoli er kronisk ustabile, men flyter på en medgangsbølge hjemme i Napoli. Inter fikk en "late escape" mot Roma, men skal være forsiktig i Sør-Italia. Her kan det komme en skrell. Kanskje Napoli kan ta "en Liverpool"? Legg merke til Oves oppsummering av Inters skader. Uff.

Reggina - Palermo
Ove: B. I det siste har det vært så enkelt at Palermo taper borte, men vinner hjemme. Tapet mot AC Milan i helgen satt likevel langt inne, og mye tyder på at Palermo er på vei oppover tabellen igjen. Hjemmelaget har tapt 5 av de siste 6 kampene, men slo Juve med 2-1 i helgen. Fare for at det kan ende med poengdeling, men bortelaget bør ha spillere som kan avgjøre kampen til sin fordel.
Rune: U. Palermo dårlige borte, mens hjemmelaget ikke akkurat sliter ut nettmaskene på hjemmebane. Fortsetter dette, er veien ned i Serie B kort. Tror likevel de kan hente poeng i denne kampen, mest på ren vilje.

Roma - Parma
Ove: H. Viktig og sterk seier for Parma i midtuken mot Udinese (2-0), og de scoret flittig mot Torino i helgen (4-4). Roma burde på sin side ha vunnet mot Inter, i alle fall kampen sett under ett, men rotet det bort i sluttminuttene. Hjemme i Roma er de knallsterke, og svært så gjerrige bakover. Det kan de nok også klare i helgen, selv uten en suspendert Mexes. Mancini vil trolig igjen være med fra start. Sist sesong endte det med 3-0 til Roma.
Rune: H. De fleste syntes synd på Roma mot Inter sist onsdag. De hadde fortjent tre poeng på G Meazza. Parma kjemper med ryggen mot veggen, men det er neppe på Olimpico at de håper å plukke mest poeng. Parma har kun Morfeo skadd, men det ser ut til at Corradi blir benket til fordel for Lucarelli. Sistnevnte kan være jokeren i kampen for tilværelsen.

Sampdoria - Torino
Ove: U. Flott start i midtuken for Sampdoria mot Atalanta, men så falt alt sammen (1-4). Til helgen vil Cassano være tilbake, mens Bellucci fortsatt er skadet. Begge lag er høyt oppe på formtabellen, men Torino har fortsatt en tendens til å spille uavgjort (2-4-0). Torino var trygge defensivt mot nabo Juve, og kunne ha tatt seieren gjennom et Rosina-frispark som traff tverrliggeren. Dette blir tett og jevnt.
Rune: H. Dette tar Sampdoria. Torino brukbare mot Juve, men nå møter de et lag med Cassano i storform. Mangler Bellucci, men har andre som kan score. Dette er det mindre av i Torino, men Rosina er en potensiell matchvinner.

Udinese - Atalanta
Ove: U. Atalanta banket Sampdoria på onsdag, mens Udinese fikk seg en smekk med 0-2 mot Parma. Hjemmelaget er i svak form, og har kun vunnet en av de siste 6 kampene. Atalanta har kun ett tap på de siste 7 kampene, men det var med hele 0-3 i siste bortekamp (Lazio). Bortelaget bør kun klare å hente ett poeng, særlig gjennom det faktum at de er svært målfarlige (40 mål så langt i sesongen). Noen skadeproblemer i begge lag, men ikke på de aller mest sentrale.
Rune: U. Bråket og tullet i Bergamo-klubben ser ut til å være over, og poengene ruller igjen inn på kontoen. Udinese scorer minst av topplagene, litt rart med tanke på angrepsrekken de har. Di Natale, Quagliarella og Pepe. Skulle holde selv om Asamoah er skadd. Zapata er skadd i hjemmelagets forsvarstreer, det er selvfølgelig et stort tap. Colombianeren er en stjerne. I Atalanta er det utrolig morsomt å se Doni. Igjen presterer han en fantastisk sesong.