Italiensk fotball

The miracle of Castel di Sangro (Time Warner - 2003)

13-06-2007 Rune Opstad
Kan en by med drøye 5 000 innbyggere få oppleve at fotballaget i "byen" får spille Serie B? Kan en amerikaner skrive om soccer? Svaret på begge spørsmålene er et rungende ja - og det blir god underholdning av det også!
Castel di Sangro ligger i Abruzzo provinsen i sør Italia, en av de mer fattige delene av landet. I 1996 skjedde det store mirakelet; fotballaget rykket opp til Serie B. Laget kom ikke inn i seriesystemet før i 1953, og i den profesjonelle serien så sendt som i 1989.

Krim- og sportsjournalisten Joe McGinniss fulgte laget i 1996/1997 sesongen, og fikk dermed gleden av å se at laget greidde seg til tross for alle dommedagsprofetier. Det første året i Serie B var dramatisk fra A-Å. Det hele begynte med at laget hadde problemer med å få godkjent hjemmebanen sin og ble avsluttet med at de sikret seg ny kontrakt med 2-1 seier over Pescara i nest siste serierunde. I mellom dette var det både pussige spillerkjøp, dødskræsj med bil, dopsalg, slåsskamper mellom spillerne og andre "morsomheter". Laget spilte forøvrig hjemmekampene sine Teofili Patini med kapasitet på drøye 7 200 tilskuere, vel og merke når den var ferdig utbygd og snøen hadde forsvunnet.

Som dere forstår hadde McGinniss mye å fortelle om i boka si - og det gjør han. Vi får et godt innblikk i persongalleriet i og rundt klubben, både på godt og ondt. Fra jubel ved å beholde plassen til sorgen av å miste spillerne Biondi og Di Vincenzo i en bilulykke. McGinniss er en god skribent som skriver lett og ledig. "Pageturner" er ikke en dårlig beskrivelse av denne boka!

Og hvordan gikk det i ettertid? Klubben falt ut av seriesystemet og forsvant i 1995. Da ble det dannet en ny klubb, som i dag spiller i en regional divisjon. Bedre har det gått med noen av spillerne. Spinesi har gjort det bra med Catania denne sesongen.