Italiensk fotball

The day Italian football died (The Breddon books publishing company - 2000)

13-06-2007 Rune Opstad
Kl 17.00 fjerde mai 1949 kræsjer et Fiat fly med 31 passasjerer i Supergahøyden ved utkanten av Torino. Ombord er spillerne fra "Il Grande Torino", laget som akkurat har vunnet Serie A tre sesonger på rad. På få sekunder var Italias beste fotballag borte.
Torino vant sitt først seriemesterskap i 1927/1928 sesongen, og startet med det en storhetstid som ikke såg ut til å kunne ende. I perioden mellom 1942/1943 til 1948/1949 vant klubben ytterligere fem seriemesterskap og satte en rekke rekorder.

En spesielt framtredende plass i boka får lagets "talisman" og lagkaptein Valentino Mazzola. Mazzola ble kjøpt fra Venezia og spilte i Torino fra 1942 og frem til ulykken i 1949. Han fikk totalt 133 kamper for laget, og scoret formidable 53 mål på de kampene.

Men arkitekten ("masterhjernen") bak suksessen var forretningsmannen Ferruccio Novo. Det var Novo som som sørget for utnevnelser både av administrativ art og av mer sportslig karakter. Blant annet hentet han den ungarske treneren Erbstein til klubben,

I motsetning til Manchester United har Torino aldri gjenvunnet sin posisjon etter ulykken. Kun ett seriemesterskap har det blitt siden 1949. Selv om laget overlevde denne sesongen i Serie A, så skal vi bare to år tilbake for å oppleve at Torino var i et så økonomisk uføre at det videre livet til klubben var i seriøs fare.

The day Italian football died inneholder en god statistikkdel. Både spillerne og lagets resultater presenteres på en relativt grundig måte. Det gis også plass til mye bildemateriell.

Boka forteller historien strengt kronologisk noe som gir et visst preg av oppramsing. Forfatterparet Manna/Gibbs er i en helt annen klasse enn for eksempel Parks. Og når de innenfor de knappe rammene også skal fortelle historien fra 1949 og frem til i dag, blir det hele rimelig overfladisk. Historien om "Il Grande Torino" hadde fortjent å bli fortalt på en bedre måte enn dette.