Italiensk fotball

Takk, AC Milan!

29-09-2008 Ove Opstad
Ingenting er bedre enn at det er tett og jevnt på tabellen når sommeren nærmer seg neste år. Helgens oppgjør mellom AC Milan og Inter var bare en av mange kamper i Serie A denne sesongen, men var den likevel viktigere enn som så? Og ikke bare for AC Milan og Inter, men også for de andre potensielle topplagene som Juve, Roma og Fiorentina?
Det er fristende å ta utgangspunkt i Mourinhos uttalelser etter kampen mot AC Milan. For ham betyr det lite at lag som Napoli, Udinese og Lazio ligger foran Inter på tabellen etter fem serierunder, men at Inter ligger foran de andre Scudetto-favorittene. Mourinho har selvfølgelig et godt poeng, men etter helgens kamper er avstanden opp til Inter fortsatt marginal. Selv Roma og Fiorentina har kun tre poeng opp til de regjerende mestrene. Begge de to sistnevnte lagene har mye å gå på, men etter seire mot henholdsvis Atalanta og Genoa har de igjen heng på teten, og det må føles godt.

AC Milan har nå banket både Lazio og Inter, og har en bedre balanse i laget enn undertegnede har sett på lenge. Mourinho uttalte likevel etter kampen at AC Milan nesten utelukkende har midtbanespillere i laget, og vi skjønner hvor han vil. Samme trener mente også at AC Milan vant fordi de var mer pragmatiske: at de kontrollerte tempoet, laget taktiske frispark og spilte skadet. Selv om det er lett å være uenige i dette, det er faktisk vondt å bli sparket ned av Burdisso og Stankovic, virker AC Milan nå litt smartere på alle nivå. Uten Pirlo kan også Ancelotti variere den sentrale midtbanen i større grad med Gattuso og Seedorf.

Og hva med Inter? Inter er fortsatt den største favoritten til Scudettoen etter min mening, selv om mye av finspillet har glimret med sitt fravær. Men det er imponerende å se hva en spiller som Adriano nå kjemper for å snu kampen som inbytter. Han vant en duell langt nede på egen banehalvdel, sendte den opp på høyresiden og tok selv hånd om innlegget fra Maicon som kom inne i feltet. Bare en svak avslutning med hodet ødela det fine angrepet. Men innsatsen, gløden og viljen til å ofre alt for laget har heller blitt større enn mindre under Mourinho, og det vil gi resultater med en så stor og sterk stall som klubben har for øyeblikket.

Men selv Ronaldinho og AC Milan må dele noe av rampelyset med Lazio, og da særlig spissparet Pandev og Zárate. De har alllerede 10 mål mellom seg, og til helgen venter bortesvake Lecce. Kombinasjonen av rutinerte spillere som har hevet seg og yngre krefter som Lorenzo De Silvestri, Mauro Zárate, Juan Pablo Carrizo, Stephan Lichtsteiner og Aleksandar Kolarov kan vise seg å holde til en topplassering denne sesongen. Det er likevel fristende å være enig med Mourinho i at Lazio ennå ikke er en klar tittelkandidat.