Italiensk fotball

Tabelltips: Plass 6-10

29-08-2008 Ove Opstad
I det som trolig vil bli en rekordjevn sesong i Serie A kan vi finne flere lag som har potensiale til å utfordre de etablerte storlagene. Flere klubber, som for eksempel Napoli, har investert klokt i overgangsmarkedet samtidig som de også har beholdt grunnstammen i laget fra sesongen 07/08.
10. Genoa

Etter en noe treg start sist sesong blomstret etter hvert både Genoa og Borriello. Nå har Borriello som kjent flyttet til Milano, og klubben mistet dermed spilleren som scoret 19 av lagets 44 mål i serie A 07/08. Vi tipper likevel Genoa på samme plass som sist sesong siden de i løpet av sommeren har forsterket alle lagdeler. Fremover på banen vil mange ha store forventninger til Raffaele Palladino som har ankommet fra Juventus, og han bør lykkes om Genoa skal klare å snuse på den øvre halvdelen av tabellen. Andrea Gasbarroni (fra Parma) er også en spiller som har vist at han kan score mål fra sin offensive midtbaneposisjon. I treningskampene har Juve-floppen Ruben Olivera vist teft foran målet - sist med to mål mot Serie B laget Mantova.

Bakover på banen har Genoa forsterket laget gjennom Alessandro Potenza (Fiorentina), Matteo Ferrari (Roma) og Sokratis Papastathopoulos (AEK Athen). Sistnevnte er av flere regnet som et av de største talentene i Europeisk fotball. 20-åringen har allerede rukket å spille 57 kamper for AEK Athen.

9. Lazio

Europa-cup og skader gjorde at Lazio slet i store deler av 07/08-sesongen. Trener Delio Rossi føler seg nok noe utrygg i sjefsstolen, og mye avhenger av hvilken start klubben får denne høsten. Lazio har ikke fått handlet på øverste hylle denne sommeren, men har i alle fall beholdt superspissene Rocchi og Pandev. Ellers har Simone Inzaghi ankommet fra Atalanta. Brasilianske Matuzalem er hentet inn på lån fra Real Zaragoza for å forsterke midtbanen, og han kan raskt vise seg å bli en sentral spiller om han holder seg skadefri. Pasquale Foggia viste mye fint på lån i Cagliari sist sesong (33 kamper, 5 mål), og er hentet hjem igjen for å ta en plass på midtbanen.

Lazio bør glemme fjorårssesongen for de har nok kvaliteter til å klare en plassering på øvre halvddel. En utfordring blir å integrere nykommerne raskest mulig i laget.

8. Sampdoria

Etter mange år med dårlig økonomi har Sampdoria fått en "ny vår" etter at Riccardo Garrone ble ny eier. I Walter Mazzarri har de en ung og lovende trener som har vist at han mestrer dette nivået. Klubben har mistet Christian Maggio til Napoli, men har likevel slagkraft så det holder. På topp skal Cassano og Bellucci igjen garantere for målene, mens midtbanen har blitt forsterket gjennom nykommeren Daniele Dessena (Parma). Det er også verdt å merke seg den talentfulle angriperen Bruno Fornaroli (20). Tross sin unge alder har han scoret 12 mål på 20 kamper for Club Nacional de Football (Uruguay). Den argentinske forsvareren Jonathan Bottinelli (23), som har vært innom det argentinske landslaget, er handlet inn fra San Lorenzo.

Ut fra det Sampdoria viste sist sesong, og at de også har fått noen spennende nykommere, må de regnes som en klar kandidat for spill i Europa-cupen neste sesong.

7. Udinese

Udinese har etablert seg i det øvre sjikt i italiensk toppfotball, og det er ingen grunn til å tro at Udinese skal gjøre det noe dårligere enn i 07/08 sesongen. I Pasquale Marino har de en offensiv trener for fremtiden. Det måtte også være et stort løft at Di Natale sammen med Inler valgte å bli værende i klubben. For oss nordmenn blir det interessant å se om Ighalo får spilletid etter sin overgang fra Lyn. En som helt sikkert får mye spilletid er stortalentet Marco Motta (Torino) som bør bli en god mann å ha på høyresiden i forsvaret. Ellers er bredden i forsvaret bedret gjennom flere kjøp denne sommeren, blant de nye er råskinnet Giovanni Pasquale fra Livorno.

Med stor offensiv slagkraft og et sterkere forsvar bør Udinese kunne utfordre de aller fleste denne sesongen.

6: Napoli

Tross en svak bortestatistikk havnet Napoli helt oppe på en 8. plass sist sesong. Ut fra det Napoli har gjort på overgangsmarkedet denne sommeren tyder alt på at klubben klatrer videre oppover tabellen. Et allerede sterkt angrep er forsterket gjennom kjøpet av Germán Gustavo Denis (26) fra Independiente (37 mål på 69 kamper). Spilleren som kostet drøye 6 millioner euro har to kamper for det argentinske landslaget. Fjorårets stjerneskudd Christian Maggio tar en av fem plasser på midtbanen. Et annet stjerneskudd, Santacroce, blir igjen sentral i det bakerste leddet hos Napoli. I bakhånd får nå klubben også nyinnkjøpte Leandro Rinaudo (Palermo/Siena) En skadefri Marcelo Zalayeta vil trolig bli en sentral spiller om Napoli skal hevde seg i toppen. Han ble stående med 8 mål på 22 kamper sist sesong.

Napolis 3-5-2 system er ikke uproblematisk, og det blir spennende å se hvordan det fungerer mot Roma til helgen. Sesongen sett under ett bør uansett Napoli bite godt fra seg.