Italiensk fotball

Marek Hamsik: Slovak i full blomst

05-01-2008 Ove Opstad
Hamsik var for mange et realtivt ubeskrevet blad da han kom til Napoli før årets sesong, Men den unge slovaken (født i 1987) har overbevist stort i Napoli-trøya, og har så langt spilt samtlige kamper (den eneste i hele klubben). 3 mål har det også blitt fra midtbaneposisjonen. I Inter sitter nå en angrende Mancini.
Hamsik ble raskt fanget opp av Brescia, den gang en Serie A klubb, fra Slovan Bratislava. Det ble 65 kamper og 10 mål for Brescia. Noe som er imponerende av en så ung spiller. Hamsik fikk sin landslagsdebut i 2007 (2-2 mot Polen i en privatlandskamp) og alt tyder på at han vil bli en sentral brikke fremover. Napoli måtte betale 5.5 millioner euro for Hamsik, noe som var mer enn ti ganger så mye enn de 500 000 euroene Brescia betalte for ham i 2004. Napoli har i utgangspunktet en femårskontrakt med spilleren.

Hamsik startet sesongen på kanten, men har etter hvert arbeidet seg til en mer sentral posisjon på midtbanen. Undertegnede har opplevd den unge slovaken som en svært kreativ spiller, men også en spiller med høy arbeidsmoral og god løpskapasitet. Hamsik har på mange områder blitt sammenlignet med sitt store forbilde, Nedved. Det er også morsomt å se hvor uredd en ung spiller kan være i Serie A. Mange av de talentene som har blomstret denne sesongen er 3-4 år eldre enn Napoli-spilleren, det sier vel det meste. På Gazzettas spillerbørs står forøvrig Hamsik med et snitt på 6.25.

Det var slett ingen selvfølge at Hamsik skulle gå til Napoli, flere av toppklubbene i Europa sendte speidere til Brescia. Men så langt virker Napoli som et klokt valg. Vårt tips: Hold et godt øye til den unge slovaken videre denne sesongen!

Kilder: Wikipedia.org; UEFA.com og Gazzetta.it