Italiensk fotball

Legender: Silvio Piola

Den stille målmaskinen

16-07-2008 Rune Opstad
Bare tre italienere har scoret mer enn 200 Serie A mål, og ingen har scoret flere enn Piola. Møt tidenes beste italienske spiss.
Silvio "Piola-gol" Piola var født 29. september 1913 i Robbio (Pavia-provinsen, Italia).

Piola var den komplette spissen. Han dundret inn mål både fra innsiden- og utsiden av boksen. Med høyrefoten, med venstrefoten og med hodet. Han er også kjent som oppfinneren av "sykkelsparket" (vi kaller det ofte brassespark i Norge). Piola var også det italienerne kaller "antidivo". En stille og beskjeden mann som verken drakk, røykte eller likte å delta i reklamekampanjer. De fleste ekspertene mente at han kunne takke sin sunne livvstil for at karrieren ble så lang - til tross for mye juling fra forsvarere. Piola spilte til han var over 41 over, dvs en karriere som varte i over 24 år.

Den gamle storklubben Pro Vercelli var Piolas første klubb på seniornivå. Silvio fikk sin Serie A debut mot Bologna 11. november 1930, dvs som syttenåring. Det første året scoret han hele 13 mål. I 1934 såg det ut som om Piola skulle havne i Inter - sammen med Meazza. Noe som utvilsomt ville ha vært det beste spissparet i italiensk fotballhistorie. Men sånn skulle det ikke gå. Pioli gikk i stedet til Lazio - som var Mussolinis lag. Piola ble toppscorer i Serie A i 1937 og 1942.

Det var i Lazio spilleren hadde sin storhetstid. Fra 1934 til 1943 ble det 143 mål på 227 kamper. Men verken i Pro Vercelli, Lazio - eller i Juventus og Novara etter krigen skulle det bli noe mesterskap på den fødte målscoreren. På landslaget derimot var han en av nøkkelspillerne da Italia ble verdensmester i 1938. Piola scoret blant annet to mål i finalen mot Ungarn. Det ble 30 mål og 34 kamper for Azzurri, noe som ville ha vært langt flere om ikke landslagsfotballen hadde blitt stoppet under den andre verdenskrig. Ryktene sier også at Meazza helst ikke ville ha Piola i landslagstroppen.

Under krigen spilte Piola en sesong for Torino, rett og slett fordi kampene mellom de allierte og Tyskland / akse-maktene ikke gjorde det mulig for spilleren å komme seg sørover til Roma. Piola var nemlig hjemme i Vercelli (ikke langt fra Torino) når de verste krigshandlingene startet. Etter krigen ble det noen sesonger i Juventus, før han avsluttet karrieren med Novara i Serie B.

Tilsammen ble det 290 mål på 566 kamper, men de offisielle statistikkene trekker fra de målene som han scoret for Torino under andre verdenskrig. Det offisielle tallet er derfor 274 mål på 537 kamper i perioden 1929 til 1954.

Etter at spillerkarrieren var slutt, jobbet fortsatt Piola innen fotballen som trener. De siste årene levde han (fortsatt) et stille liv utenfor Vercelli. Silvio døde 4. oktober 1996.


Kilder: Wikipedia (inkludert bilde), "Calcio" (av John Foot) og Gazzetta dello Sport.