Italiensk fotball

King John - John Charles (Headline forlag - 2003)

13-06-2007 Rune Opstad
Waliseren John Charles (the gentle giant) kom til Juventus i 1957. På fem år vant Charles 3 seriemesterskap, cupen 2 ganger og ble kåret til årets spiller i Italia i 1958. Forfatteren og journalisten Bob Harris har skrevet en ærlig og åpen bok om en av de ypperste fotballspillerne som har spilt i den italienske ligaen.
John Charles ble født i Swansea i 1931. Allerede i 1949 debuterte han for Leeds United. Tilsammen skulle Charles få over 300 kamper og score over 150 mål for Yorskhire klubben.

I 1957 ble John Charles den først britiske spilleren som ble proff utenfor øyriket. Juventus bladde opp 65 000 pund for å sikre seg Charles. Dette var penger som ingen i Juventus noen gang angret på. Charles scoret 93 mål på 150 kamper for Torino-klubben.

I 1997 ble han kåret til beste utlending gjennom tidene i italiensk fotball, noe som virkelig forteller hvilken status waliseren hadde i Italia.

Harris tegner et nært bilde av både mennesket og fotballspilleren John Charles, og legger ikke skjul på at Charles og familien slet mye med økonomien i flere perioder etter at proffeventyret var over - først og fremst på grunn av manglende økonomistyring fra Charles selv.

Charles fikk aldri gult eller rødt kort på fotballbanen, og var en gentleman både på og utenfor banen derav kjælenavnet "the gentle giant". Man trenger ikke å lese mange sportsider i VG eller Dagbladet før vi ser at det kan være mye å lære av John Charles.

John Charles døde i 2004.