Italiensk fotball

Ingen god tid for fotballen

18-10-2008 Rune Opstad
To bøker som har kommet på markedet nå i høst har satt søkelyset på fotballens mørke bakside. Er bare brøkdeler sant er det nok til å ryste en hel fotballverden.
Nordmennene Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson har skrevet "Den forsvunne diamanten. Historien om fotballens mørke side" (Tiden Forlag). Boken tar utgangspunkt i John Obi Mikel saken for å belyse en hel industri. Topplag henter unge gutter fra blant annet Afrika og plasserer dem i såkalte farmerklubber til de er 18 år.18 år er minimumsalderen for å skrive profesjonelle kontrakter med spillere fra andre verdensdeler.

Til daglig hører vi om de som lykkes. Bak disse ligger det mange ublide skjebner. Forfatterne beskriver hvordan åtteåringer sendes rundt om i verden, før de forhåpentligvis en gang er gode nok til å slå gjennom i en av de store klubbene. Arsenal har for eksempel et akademi i Thailand hvor flere av spillerne er afrikanske smågutter.

Det antas at det finnes rundt 7 000 hjemløse fotballgutter bare i Frankrike. I Italia er 5 000 gutter "borte". Tidligere UEFA-sjef Lennart Johansson har kalt dette barnerov, og selv FIFA-sjef Blatter har begynt å forstå at dette ikke er bra. Det verste er imidlertid at "systemet" ser seg best tjent med å dekke over handlingene, og at man velger å holde kjeft fremfor å avdekke hva som skjer.

En annen bok som har skapt furiore er David Hills "The Fix". Hill har foretatt meget grundig research i fotballmiljøet, flere hundre mennesker har blitt intervjuet. Forfatteren mener å ha belegg for å si at moderne fotball er gjennomkorrupt. Hill skriver blant annet at flere av historiens viktigste kamper i Champions League og i VM har vært avtalt spill. Han avdekker illegale gamblingssyndikater og ren mafiavirksomhet.

Italiensk fotball har opplevd sin del av skandaler, ikke minst de siste 3-4 årene. Calciopoli (Maggiopoli) er bare deler av dette. Dop, tribunebråk og korrupsjon har rystet fotballens grunnvoller. Både Fotballitalia og ikke minst Vegard Berget i Italienskfotball.com har behandlet disse spørsmålene grundig. Spørsmålet vi har stilt er hvor mye mer fotballen i Italia tåler av skandaler. Svaret mitt er enkelt - svært lite. Begeret er smellfult.