Italiensk fotball

Hvordan lykkes i transfermarkedet

17-10-2008 Rune Opstad
Hvorfor lykkes noen klubber oftere i transfermarked enn andre? Betyr mye penger at man gjør det bedre i transfermarkedet enn om man ikke har mye penger? Fotballitalia ser på hvordan man lykkes i transfermarkedet.
Den engelske sportsøkonomen Stefan Szymanski har studert 40 engelske klubbers spillerkjøp i perioden 1978 til 1997. Szmanski har to hovedkonkluksjoner;

1. Jo mer enn klubb bruker på lønn, jo høyere havner klubben på tabellen.

2. Man kan ikke se en sammenheng mellom dyre spillerkjøp og suksess på banen.

Simon Kuper i det eminente danske fotballmagasinet "Player" merker seg punkt 2, og gir syv (gode) råd for å lykkes i transfermarkedet. Vi vurderer disse syv punktene ut fra en italiensk synsvinkel.

a) Kjøp billige spillere med personlige problemer.

Dette høres ut som oppskriften på katastrofe, men er ikke et dårlig tips - selv om det åpenbart kan slå ut begge veier. Juventus hentet Adrian Mutu før han var ferdig med sin utestengelse for kokainbruk. Etter en bra sesong ble han solgt videre til Fiorentina for 8 millioner Euro. Etter stor suksess i Firenze vurderer blant annet Roma nå å kjøpe ham for mer enn det dobbelt av den summen.

b) Vær like ivrig i å selge gode spillere som å kjøpe dem

Kroneksempelet her er når Juventus solgte Zidane til Real Madrid. Fortsatt var han en av verdens beste midtbanespillere, men likevel på vei ned. I Juventus ble det stadig lenger mellom det gode kampene i Serie A. For de ca 625 millionene Juve fikk for franskmannen kunne de forsterke laget med flere klassespillere. Arsenal og Wenger er eksperter på dette.

c) Stjerner fra sluttspill er overvurdert

Dette ser ut til at de fleste har lært av, muligens med unntak av Tottenham som kjøpte en av de nye russiske stjernene fra sist EM. Hvorfor ingen av dem havnet i italiensk fotball? Fordi de høyst sannsynlig var overpriset etter et godt EM.

d) Ikke la treneren kjøpe spillerne - han har snart sparken

Hvordan føles det når mannen som hentet deg til klubben blir sparket, og du får en ny og uvennlig sjef? Ikke bra, selvfølgelig. Serie A er en liga der trenerne skiftes ofte, og italienske klubber har da også lært av dette. Det er sportsdirektøren som i prinsippet kjøper og selger spillere (innenfor de rammene presidenten gir ham). Ranieri er nok ikke fornøyd med Seccos kjøp, men det er lite han kan gjøre med det.

e) Unngå å kjøpe angripere

Kuper skriver at angripere er overpriset, mens målmenn er underpriset og har lengre "levetid" innenfor spillet. Kanskje er det mer riktig (og billigere) for en mindre ressurssterk klubb å forsterke den defensive delen av laget enn den offensive. Men mål må man jo ha.

f) Eldre spillere er overvurdert

Dette vil jeg nok konkretisere litt mer, og si følgende; "eldre stjerner er overvurderte". Lag som Catania har gjort det bra med å kjøpe "eldre" spillere med mye Serie A erfaring. Ikke de store stjernene, men de som bare nesten greidde å etablere seg på ett av de store lagene.

g) Noen nasjonaliteter er overvurderte

Hvorfor kjøpe en "dyr" brasilianer når du kan kjøpe en billig spiller fra Peru? Catania kjøpte Juan Manuel Vargas (Peru) - hva ville måtte man ha betalt for en argentiner med det samme potensialet? Noen klubber er "rå" på å finne de rette talentene fra de rette nasjonene.


Vi fortsetter debatten rundt transfermarkedet på vårt forum.