Italiensk fotball

Historiemåned: Hvor ble de av?

14-04-2008 Rune Opstad
Mange av dere har sikkert med stor interesse studert listen over tidligere vinnere av den italienske ligaen. Genoa, Milan, Juventus...og Pro Vercelli? Vi har tatt en titt på laget som forsvant så plutselig.
Società Ginnastica Pro Vercelli ble etablert i 1892, men spilte sin første offisielle kamp i 1903 da det ble etablert en liga som laget deltok i. Etter en god start i de lavere divisjonene, ble de akseptert av den nasjonale ligaen i 1907. Det skulle ikke gå lang tid før Pro Vercelli satte sine spor også i den nasjonale ligaen. "Bianche Casacche" (de hvitstripete) vant serien både i 1908 og i 1909.

I 1910 vant Inter, men bare etter at Pro Vercelli stilte med et juniorlag i finalen pga rot i terminlisteoppsettet. Men laget kom tilbake og vant mesterskapet de tre neste årene 1911, 1912 og 1913. I denne perioden utgjorde laget ryggraden i det italienske landslaget, og hadde inntil ni spillere i troppen samtidig.

Så ble det stopp i mesterskapene for Piedmonte klubben helt til 1921 (husk at mesterskapet ikke ble spilt under den føste verdenskrig). Pro Vercelli var også etter dette blant de beste lagene, men rivalene Casale, Genoa og Inter vant trofeene. Klubben vant sitt siste mesterskap i 1922, det året det ble kåret to vinnere (to forskjellige ligaer).

Det ble stadig vanskeligere for en liten klubb å konkurrere, og i 1935 ramlet laget ned i Serie B for første gang, I 1941 gikk turen ned i Serie C.

De siste årene har laget vært middelhavsfarer i Serie C2 (dvs det fjerde høyeste nivået, eller nederste profesjonelle divisjon om du vil). Sist sesong havnet laget på 8. plass i Serie C2/A, i år ligger de sålangt på niende plass ni poeng bak lederlaget Pergocrema. Vero Paganoni er ny direktør fra 2005.

Laget spiller sine kamper på Stadio Silvio Piola (Vercelli) som har en kapasitet på 6 155 tilskuere. Vercelli er en liten by på 45 000 innbyggere.


Kilder: Wikipedia, Gazzetta dello Sport og diverse mer eller mindre oppdaterte hjemmesider for klubben.