Italiensk fotball

Historiemåned: 1970-tallet

22-04-2008 Rune Opstad
1970-tallet skulle bli Juventus sitt store tiår. Nå ble Torino-laget klubben alle måtte slå for å sikre seg et Scudetto.
1970-tallet skulle bli noe helt spesielt i den italienske fotballhistorien. For å styrke landslaget og de nasjonale spillerne var det forbudt å hente utenlandske spillere til Serie A. I dag er et slikt forbud utenkelig, men det hadde vært et interessant tankeeksperiment.

Juventus tok fem av de ti seriemesterskapene på 1970-tallet. Mot slutten av tiåret dominerte "Blocco Juve" Azzurri totalt. Roberto Bettega kom fra Varese, Fabio Capello fra Roma og Franco Causio fra Palermo. Likevel, det var flere trenere som stod bak prestasjonene til Juve. Zdenek Zemans onkel, Cestmir Vycpalek, Carlo Parola og Giovanni Trapattoni hadde alle stor suksess. Den største overraskelsen var selvfølgelig at Gigi Riva og Cagliari tok sitt eneste seriemesterskap i 1970. Men også Lazio tok sin første ligatittel i 1974. Torino vant for første gang siden Superga-ulykken i 1949.

Suksessen var langt mindre ute i Europa. Mens Inter og Milan dominerte både innenlands og utenlands på 1960-tallet, så greidde aldri Juve å gjenta dette i i tiåret etter. Den eneste Juve-triumfen kom i UEFA-cupen i 1977.

Calcio Italia: Tiårets lag (4-4-2)

--------------------------------------------------------- Dino Zoff (Juventus)--------------------------------------------------

Francesco Rocca (Roma)--Claudio Gentile (Juventus)--Gaetano Scirea (Juventus)--Mauro Bellugi (Bologna)

Franco Causio (Juventus)-Romeao Benetti (Juventus)-Fabio Capello (Juventus)-Giancarlo Antognoni (Fiorent.)

-------------------------Roberto Bettega (Juventus)----------Roberto Boninsegna (Inter)-----------------------


Calcio Italia: Tiårets spiller var Dino Zoff (se egen sak).