Italiensk fotball

Historiemåned: 1960-tallet

17-04-2008 Rune Opstad
Og du trodde Mourinho var kontroversiell og suksessrik? Møt erkerivalene Nereo Rocco (Milan) og Helenio Herrera (Inter). På hver sin Milano-benk sopte de inn det som var av pokaler i Italia, i Europa og i verden. Vi tar deg med til 1960-tallet.
Milanolagene AC Milan og Inter konkurrerte ikke bare om å være best i Italia på 1960- tallet, men om å være best i verden. To eksentriske trenere stod bak dette. Treneren var nå noe mye mer enn bare en som tok ut laget. Rossoneri hadde Nereo "Il Paron / the master" Rocco (fra 1961), en kar som forventet at spillerne "sparket alt som bevegde seg" (!). Rocco var født i Trieste i 1912. Spissen Altafini og midtbanespilleren Gianni Rivera førte ann. AC Milan vant Scudetto`en i Roccos første sesong, og i 1963 ble AC Milan det første italienske laget som vant Europacupen. Nerazzurri fikk Helenio "the wizard / Il Mago" Herrera som trener omtrent samtidig som Rocco gikk til naborivalen. Herrera var argentinsk, født i Buenos Aires i 1910. Herrera gjorde Catenaccio-systemet kjent, og var like knallhard som Rocco. "Vi skal ikke SPILLE i Roma, vi skal VINNE i Roma" er ett av hans berømte slagord. Med Angelo Morattis penger kunne Inter og Herrera snart utmanøvrere Milan. De neste årene skulle bli magiske for Inter - laget vant "alt". Men erkerival Rocco (som hadde forlatt Milan til fordel for Torino) var tilbake i Milan i 1967, og fikk igjen instant suksess. Plutselig var det Milan som hadde verdensherredømme. Når tiåret var slutt kunne man si at Rocco og Herrara spilte uavgjort i titler, begge hadde premieskap som avtvinger enorm respekt.

Dessverre slo dette aldri inn for Azzurri, som underpresterte i mesterskap etter mesterskap. Blant annet endte VM i 1962 i "slaget om Santiago". I 1966 ble Italia slått ut av giganten Nord Korea. Resultatet var så ille at flyet med spillerne gikk til Genoa, og ikke Milano. Men supporterne hadde luktet lunten. Unntaket var i 1968, da de vant EM.

Calcio Italia - tiåretsspiller: Giancinto Facchetti (Inter)
Facchetti var en enestående idrettsmann elegant, nobel, og grasiøs - i tillegg hadde han blikk for spillet og en stor fart. Facchetti kom fra Treviglio, nært Bergamo. Spilleren startet som angriper, men legendariske Helenio Herrera såg forsvarspotensialet i Giancinto. Han ble da også en av pillarene i Herreras lag. 4 seriemesterskap, to serievinnercuptitler og to verdensmesterskap for klubblag ble fasiten. Han var kaptein for landslaget 70 ganger, og ble Europamester i 1968. Facchetti døde i 2006.


Calcio Italia - tiåretsslag:

-------------------------------------------------- Enrico Albertosi (Fiorentina)----------------------------------------------

------ Tarciscio Burgnich (Inter)------Armando Picchi (Inter)---------------Giacinto Facchetti (Inter)------

------------------Giacomo Bulgarelli (Bologna)------------------------Luis Suarez (Inter)----------------------------

------ Omar Sivori (Juventus)--------------- Gianni Rivera (Milan)---------- Sandro Mazzola (Inter)----------

------------------ Gigi Riva (Cagliari)--------------------------------------- Jose Altafini (Milan)-------------------------


Reserver: Giovanni Trapattoni, Giuliano Sarti, Angelo Domenghini, Kurt Hamrin og Mario Corso.


Kilde: Calcio Italia (No 149), Wikipedia og Gazzetta dello Sport.