Italiensk fotball

Forhåndsomtale: serierunde 10

30-10-2008 Ove Opstad
Etter to målløse kamper for Inter har det blitt svært så jevnt i toppen av Serie A, og ut fra tabellsituasjonen er Milan - Napoli helgens toppkamp, men mange ser nok også frem mot oppgjøret Juve - Roma. Inter møter dumpekandidat Reggina på bortebane, mens Udinese tar imot reisesyke Genoa. Cagliari - Bologna blir ukens dramatiske oppgjør i det lavere sjiktet av tabellen.
Atalanta - Lecce
Begge disse lagene ligger midt på tabellen, og mye skyldes en noe svak borteform. Hjemmelaget har tapt fire av de siste seks kampene i serie og cup, men bør likevel ha en god sjanse mot et Lecce lag som sliter på bortebane. Lecce er likevel det laget som har klart seg best av de som rykket opp fra Serie B sist sesong, og har vist at de kan spille jevnt mot de fleste. 0-1 borte mot Inter og 1-1 borte mot Lazio tyder på at Lecce har potensialet til å overraske. Derfor var nok 0-2 tapet borte mot Reggina sist helg en stor skuffelse. Trolig vil hjemmelaget savne en skadet Cigarini, men ellers er skadeproblemene broderlig fordelt foran søndagens oppgjør.

Cagliari - Bologna
Mens hjemmelaget ser en lysning i problemene har Bologna slitt for å snu en negativ trend. Bologna har likevel banket lag som Lazio og Milan, så her kan man aldri vite. Begge lag har slitt med å score mål, men mens hjemmelaget har fått i gang Acquafresca har Di Vaio vist klasse for Bologna. Sånn sett er disse to svært sentrale i dette bunnoppgjøret. Etter to strake seire tapte Cagliari på onsdag mot hjemmesterke Genoa med knepne 2-1. Bologna tapte 1-2 hjemme mot Juve, og det var årets syvende tap.

Juventus - Roma
Mens Juve fortsatte sin opptur med 2-1 seier borte mot Bologna fikk Roma sin midtukekamp utsatt. Det passet nok dårlig etter som det sikkert er en del nerver og usikkerhet i klubben. På den andre siden bør de være friske og uthvilte før helgens "toppkamp". Juves skadeproblemer letter mye for tiden, men Ranieri har uttalt at han ikke tar noen sjanser. Dermed er det fortsatt en del sentrale spillere om må stå over mot Roma. For Roma er fortsatt Cassetti, Baptista og Aquilani på skadelisten. Ranieri var fornøyd med Tiagos innsats mot Bologna, så det er en stor sjanse for at han starter mot Roma også. Ellers er det viktig at Nedved tar ansvar som mot Bologna, for det er ikke en veldig kreativ midtbane Juve stiller med i helgen. For Roma er Pizarro tilbake på midtbanen, og fremover stiller de med toppet trio: Perrotta, Vucinic og Totti. Dermed er mannskapets potensiale mer enn godt nok til å bryte den fryktelige bortestatistikken (0-0-4 3-10). Del Piero ble matchvinner i tilsvarende oppgjør sist sesong da Juve vant 1-0.


Lazio - Catania
Dette blir en kamp mellom Lazios supertrio foran og Catanias noe undervurderte forsvar. Det glapp for Zengas Catania hjemme mot Udinese på onsdag, men så langt har de hatt en strålende sesong. Lazio har vært på aktiv sykmelding i tre kamper, men slo tilbake med 2-1 borte mot Chievo. Catania spiller mye uavgjort på bortebane, så det er nok liten sjans for en sjelden borteseier i Roma, men Lazio kan bli frustrert mot et godt organisert lag. Begge lag sliter med noen skader, men de mest profilerte angriperne er klare på begge sider, og det lover jo alltid godt.

Milan - Napoli
Etter en skrekkelig start har Milan nå klatret helt opp på en tredjeplass på tabellen. Seks seire og en poengdeling på de siste syv kampene vitner om at Milan mener alvor i forhold til årets scudetto. Flamini er ny på skadelisten, men det er på midtstopperplass at skadene svir mest. Både Nesta, Senderos og Kaladze er skadet foran oppgjøret mot Napoli, og det betyr at Maldini og Bonera tar plass i midtforsvaret. De kan virkelig få kjørt seg mot Napolis formspillere. Etter å ha tapt 2-3 borte mot Genoa har Napoli tre strake seire, og på onsdag ble Reggina banket med 3-0. Argentineren Denis er nå oppe i fem mål og er klubbens toppscorer. Sammen med spillere som Hamšyk og Lavezzi utgjør Denis virkelig en trussel om Milan har en omstendelig dag på jobb. Det er også spennendeå se om Napoli kan holde på stortalentet Santacroc. Tre gule og to røde kort på syv kamper viser likevel at han har mye igje å lære. I januar banket Milan Napoli med hele 5-2

Palermo - Chievo
Chievo har etter hvert fått erfare at Serie A livet er tøft. På onsdag ble det 1-2 tap hjemme mot Lazio. Det betyr at Chievo har tapt fire av de siste fem seriekampene, og nå ligger de kun ett poeng foran bunnlaget Reggina på tabellen. Etter en god periode har Palermo tatt kun ett poeng på de siste tre kampene, så på søndag bør de vinne om sjefen selv skal være fornøyd. Maurizio Zamparini har forøvrig benyttet mye av tiden denne uken til å skjelle ut Gilardino. Hjemmeformen til Palermo er god selv om de fikk årets første tap mot Fiorentina sist helg. Amelia er fortsatt skadet så her blir det mye rutine i Palermo-målet gjennom evigunge Fontana.

Reggina - Inter
Inter sliter nå litt med å score mål, men 0-0 borte mot sterke Fiorentina viste at de er godt organisert. Gazzetta tror at både Adriano og Cruz fortsatt må sitte hjemme i helgen etter disputter med Mourinho. Cambiasso er trolig tilbake fra skade, men nok starte på benken. Reggina ligger på sin side helt i bunnen av tabellen, men har likevel bare tapt en av sine fire hjemmekamper. Laget fikk årets første seier med 2-0 hjemme mot Lecce sist helg. Reggina kom likevel fort ned på jorden igjen på onsdag da de ble banket med 3-0 av Napoli. Corradi har scoret fire mål for Reggina så langt, men det er verdt å merke seg at tre av dem kom på straffespark. Inter vant tilsvarende oppgjør sist sesong med 1-0. Gazzetta tror at Zlatan får hjelp på topp av Mancini og Balotelli i denne kampen. Mancini var forøvrig svak i oppgjøret mot Fiorentina.

Sampdoria - Torino
Dette skulle ha vært et oppgjør som var viktig for den øvre delen av tabellen, men det er langt fra virkeligheten. Det er likevel en viss fremgang å spore hos begge lag, så dette kan bli et steg videre, i alle fall for ett av lagene. Etter å ha fått bank av både Atalanta og Milan borte fikk Sampdoria en etterlenget opptur sist helg med 2-0 mot Bologna. oppgjøret mot Roma på onsdag ble som kjent avlyst. Sampdoria har ikke ikke vært gode fremover på banen denne sesongen, noe som syv scorede mål viser. Det kan likevel løsne, for potensialet er der. Torino fikk også en etterlengtet seier mot Atalanta med 2-1 etter tre strake tap i serien, men borteformen er ikke så mye å skryte av (0-2-2). I mars endte tilsvarende oppgjør med 2-2.

Siena - Fiorentina
Bortelaget må fortsatt klare seg uten suspenderte Gilardino, mens Mutu fortsatt er skadet. Det samme er også Jorgensen, Gobbi og Dainelli. Et godt organisert Fiorentina lag tok et velfortjent poeng på onsdag mot Inter, men de savnet noe av den offensive kraften siden både Gilardino og Mutu satt oppe på tribunen. Ellers såg ikke Mutu veldig skadet ut, han var overalt på tribunen, også bak målet til Cesar for å hilse. Trolig får Pazzini og Osvaldo en ny sjanse på topp for Fiorentina, og det er relativt etterlengtet for begge to. Siena ligger noe utsatt til på en 13. plass, og de har bare vunnet en av de siste syv kampene i serien, nemlig hjemme mot Roma. På onsdag ble det et nytt tap, men ikke verre enn 1-2 borte mot Milan. Det er verdt å merke seg at mens borteformen til Siena er elendig har de ennå ikke tapt på hjemmebane (2-2-0), og de har kun ett baklengsmål på disse fire kampene.

Udinese - Genoa
0-1-3 borte for Genoa så langt, men fem strake hjemmeseire gjør at de ligger på en fin syvendeplass på tabellen. Udinese topper tabellen og har et velbalansert lag. Midtbanetrioen har fungert utmerket og Inler, D'Agostino og Isla utfyller hverandre på en eksemplarisk måte. Di Natale er skadd, men Udinese har uansett mange formspillere å velge mellom fremover på banen. Genoa sliter også med noen skader, men vet at dette ikke er noen umulig oppgave - sist sesong vant faktisk Genoa 5-3 i tilsvarende oppgjør. Borriello scoret da tre mål, mens Di Natale sørget for to. Udinese har ikke tapt siden de spilte mot Juventus i midten av spetember, og det blir interessant å se hvor langt dette bærer.