Italiensk fotball

El Diego (Yellow Jersey Press 2004)

18-08-2007 Ove Opstad
Det har vært mange oppturer og nedturer i livet til Diego Armando Maradona, fattiggutten fra Argentina som ble en blendende profil innenfor fotballen, men som også har slitt med store personlige problemer. "El Diego" er på mange måter ment å være en personlig beretning fra Maradonas side, en selvbiografi der han kan fremme sitt syn på både høydepunkter og kontroverser.
De siste årene har gitt oss flere solide biografier om fotballprofiler som har slitt med problemer som f.eks. narkotika og alkohol. Spillere som Paul Gascoigne, Tony Adams og Paul McGrath har alle snakket ut om sine problemer med å kombinere karriere og privatliv. Maradona "snakker" også ut i sin biografi, men uten at man alltid lar seg blende av refleksjonsnivået. Det eksplisitte språket gjør det vanskelig å misforstå Maradonas meninger, og hvem han ikke liker. Maradona innrømmer også et langt misbruk av narkotika, men stiller seg hele tiden uforstående til at han faktisk ble tatt i dopingtester.

Maradonas biografi følger både klubb- og landslagskarriere. Det er landslaget som vekker de sterkeste følelsene hos Maradona, og han var ikke redd for å reise halve verden rundt for å spille en privatlandskamp. Mesterskapet i Mexico er det store høydepunktet for Maradona, deretter går det nedover. Det er fascinerende å få Maradonas tanker og følelser rundt disse store mesterskapene. Men martyr-rollen blir påtrengende også her: Var Argentina virkelig et lag preget av god fotball og fairplay i 1990? Og et lag som ble "motarbeidet" av alt og alle?

Oppholdet til Maradona i Italia fikk også en brå slutt. Men for en fantastisk historie dette er. Det hele startet med en følelsesladet overgang fra Barcelona i 1984. Napoli som fotballklubb slet på denne tiden (også) med mange av de samme problemene som den sørlige delen av Italia. Maradona skulle bli vital både på og utenfor banen, og allerede i 1987 vant Napoli og Maradona sin første scudetto. Napoli vant UEFA-cupen i 1989, deretter gjentok de bedriften fra 1987. Men senere ble Maradona utestengt i 15 måneder etter en dopingtest - og forlot etter dette Napoli til fordel for Sevilla 1992. Skylden for utestengelsen blir for en stor del lagt på "hevngjerrige italienere"!

"El Diego" er en biografi med både styrker og svakheter. Men den er et godt alternativ til de mest kommersielle utgivelsene på markedet i dag. Maradona har mye å fortelle fra en lang og innholdsrik karriere, og vi får et inntrykk av både mennesket og fotballspilleren, selv om dette skjer på en mer eller mindre direkte måte - mest grunnet hovedpersonen selv, en noe upålitelig forteller.