Italiensk fotball

Duomo di Milano - med en derby-madonna på toppen

Vi ser fram mot Milano-derbiet på søndag

26-09-2008 Rune Opstad
"O mia bela Madonina" skrev Giovanni d'Anzi om den gylne madonna som står på toppen av ett av de mange spirene på katedralen i Milano. Ikke bare har dette blitt teksten til Milans "byhymne", men madonnaen gir også navnet til derbiet mellom de to store klubbene i byen - Milan og Inter.
Som mange har forstått er det ikke Milano-klubbene som ligger mitt hjerte nærmest. Det laget kommer fra en by lenger vest i Italia. Men jeg har likevel lært meg å sette stor pris på Milanos fantastiske katedral. Den ble påbegynt allerede i 1386, og ikke helt ferdigstilt før i 1965. Størrelsen er enorm, nærmere 40 000 mennesker kan stables innenfor de fire veggene - få fotballstadioner i Italia kan vise til noe lignende.

Men selv om katedralen er ubeskrivelig vakker innenfor de fire veggene, så er det ikke det som opptar meg mest når jeg besøker byggningen. Da vandrer jeg til baksiden og tar heisen opp mot taket av katedralen. Der kan man vandre blant de mange spirene til man kommer til ett av mine favorittsteder i hele Italia - selve toppen av taket på duomoen. Taket er vakkert innrammet av de mange spirene, og lydene fra den travle byen forsvinner. Der kan man sette seg ned, gjerne med medbragt niste og en avis, og bare nyte livet. Innmellom kan man kikke opp på katedralens høyeste spir på over 106 meter, før fingrene igjen farer over fotballtabellene i avisen.

Derby della Madonnina er bare ett av mange historiske fotballderby i Italia, men de siste årene har det vært det største av de store. Hegemoniet i byen er tatt over av Inter, etter at Milan har vært konger både i byen. landet og Europa. Slikt merkes i en fotballby som Milano.

Det siste derbyet ble spilt 4. mai 2008, og totalt (alle konkurranser inkludert) har Milan historisk og statistisk vært det beste laget. 105 seierer har Milan mot Inters 91. 72 ganger har det endt uavgjort. Det gapet ønsker selvfølgelig Moratti, Mourinho og Inter spillerne å redusere på søndag.

I følge mine tall blir derby nummer 269 spilt på søndag, med avspark kl. 20.30. Kampen vises selvfølgelig på Canal + med alltid engasjerte Per-Jarle Hegglund som kommentator. God fornøyelse, og send en liten tanke til madonnaen på toppen av duomo di Milano i sekundene før avspark.