Italiensk fotball

AC Milan - en familiær snuoperasjon?

23-09-2008 Ove Opstad
Flere klubber i Serie A gikk gjennom en ny "legesjekk" denne helgen for eventuelt å kunne friskmeldes. Roma vant 3-0 mot Reggina på lørdag, men er vel fortsatt på en aktiv sykmelding så lenge flere etablerte stjerner er skadet/bygger seg opp etter skader. AC Milan derimot kan friskmeldes om de viser stabilitet mot Reggina.
Ancelotti har naturlig nok vært kritisert de siste ukene, men samtidig virker det som om alt foregår i en redelig tone innenfor klubben. Adriano Galliani har stilt klare krav på vegne av klubbens ledelse, men ikke vært ufin som Palermos Maurizio Zamparini. Den familiære respekten som ser ut til å prege AC Milan som klubb var veldig synlig mot Lazio, og kan vise seg å bli avgjørende for at laget skal lykkes, både på kort og lang sikt.

Suksessen mot Lazio kan ikke bare forklares ut fra spillernes individuelle ferdigheter, men også ut fra et kollektivt ønske om å lykkes. Gattuso har alltid ofret alt for laget, men denne gangen var han langt fra alene om dette. En spiller som Borriello tok også de lange og tunge løpene hjem for å vinne tilbake ballen, og det kan være avgjørende for et lag som er sterkere fremover enn bakover på banen. Seedorf på sin side benyttet sjansen fra start, sendte hjemmelaget i en tidlig ledelse og viste hvor mye han fortsatt betyr for klubben. Gleden og lettelsen var tydelig i omfavnelsen mellom Ancelotti og Seedorf etter at sistnevnte ble erstattet av Flamini etter en drøy time.

Smilene satt løst på San Siro denne kvelden, og Ronaldinho var ikke mindre profesjonell etter å ha startet kampen på benken. Han ga alt på stillingen 4-1 og var nær belønnet med en etterlengtet scoring. Da hadde allerede Pato og Kaká scoret gjennom en flott heading og et nydelig langskudd. Førstnevnte scoret etter et flott innlegg fra Jankulovski, og dette kan være en illustrasjon på hvor viktig det er med bevegelse i moderne fotball. På sitt verste er AC Milan ekstremt puslete og trege, men mot Lazio ble også backene Zambrotta og Jankulovski sentrale i spillet. Dette skaper bredde og overtall på sidene, og det kan bli tøft for flere enn Lazio å stå imot.

At de engelske lagene har gjort det bedre ute i Europa er tuftet på en defensiv trygghet, og dette vil være ankepunktet mot dagens AC Milan-utgave. Zárate er bare en av mange som er gode nok til å herje med Kaladze, Maldini og de andre. Nesta er fortsatt sjefen når han spiller, men han vil trolig heller ikke i år kunne nå 30 spilte seriekamper for AC Milan. Derfor er klubben avhengig av kollektivet, av en balansert midtbane, av å ikke blottlegge seg for mye bakover. Slik kan den familære gleden vi såg i helgen bli helt avgjørende om laget neste sesong igjen spiller i Champions League.