Italiensk fotball

A season with Verona (Vintage - 2003)

13-06-2007 Rune Opstad
Hva skjer når den britiske journalisten Tim Parks, utdannet ved ærverdige Cambridge og Harvard, setter seg på bussen sammen med en hel gjeng italienske fotballsupportere og følger Verona gjennom en hel sesong? Vi får tidenes beste fotballbok!
A season with Verona er mye mer enn bare en bok om fotball. Parks fletter elegant inn historie, kultur og aktuell samfunnsdebatt inn i fortellingen uten at dette virker hverken overflødig eller irriterende. Når vi i tillegg legger til en masse morsomme anektoder så får vi en klassiker.

Vi ødelegger ikke spenningen for noen når vi forteller at sesongen 2000-2001 ble en neglebitende affære for Verona-supporterne, noe som selvfølgelig er med å løfte boka. Når vi ser hvilke spillere som fikk utbetalt lønningene sine hos Verona denne sesongen, så burde laget ha kjempet alle andre plasser enn i bunnen av tabellen. Virvelvinden Mutu er en av mange kjente spillerne fra denne årgangen (på lån fra Inter i 2000/2001, kjøpt til sesongen 2001/2002). En annen er Adailton - ifølge Verona den eneste brasilianske spissen i verden som ikke scorer mål.

En frykt som ligger og ulmer gjennom store deler av boka er frykten for at gialloblu skulle rykke ned, mens byrivalen Chievo skulle rykke opp. Selv om dette skjedde ved en senere anledning, så må det være ingen tvil om at Veronas fotballag er Hellas Verona - bare ta en kikk på tilskuertallene. Litt trist er det at Verona ikke får noe lag i Serie A i 2007/2008, men vi trøster oss gjerne med Napoli, Juve og Genoa.

A season with Verona gir et unikt innblikk i den italienske fotballkulturen, og er et must for alle som er interessert i italiensk fotball. At du samtidig lærer litt om andre ting enn fotball tar vi som en bonus. Det er bare å springe til nærmeste biblotek eller bokhandel.